Cu Netflixu’ și DRM

Presupun  ca până acum ați dat toți o tura cu netflixul.

Conceptul e bun. Stiam asta. Calitatea video ruleaza, vorba aia , să fie hașdeul hașdeu și 3D-ul treideu! La netul din Bucuresti , chiar si de la tara, nu am treabă.  Nu sunt sigur ca mai merge la fel sa-mi iau  netflixul cu mine prin Germanistan sau pe unde mai prestez. In Germania  netul la hotel e “să te caci in el”. Și ăla plătit.  Chiar și la hotelul ala scump pe care vrei tu acum să-l dai exemplu că nu că e bun , că nu știu eu ce spun , de parca tu , nu eu, ai petrece jumătate din an prin hoteluri.  Dar să trecem peste asta.

Subtitrarile ? Pula mea , daca sunt în engleza pentru mine e sufi .  Nu , nu pot sa  ma uit relaxat la un film fara subtitrare . Asa m-am obisnuit. E psihologic. Si  la filmele romanesti caut subtitrare. Altfel trebuie sa-l dau prea tare si nici asta nu-mi place. Nu știi engleză ? Aia e , marș la proteveu  , personal te consider handicapat , adică persoană cu dizabilități , ca să nu jignim pe nimeni.

Problema e cu conținutul.

Nu, nu ma plâng ca orice român  că de ce nu au filmele de ieri . Gen avanpremiera pe netflix  și apoi în cimenatografe , că nu e așa, dacă e filmul bun , noi mergem și la cinema. Hai (sictir) că ați spus-o toți pe asta când argumentați prostește că de ce sunt buni torrenții. Ați uitat să menționați și că mergeți pe urmă la cinema atunci când vă uitați la CAMuri și nu înțelegeți nimic din ele.  Că și fara sa pun la socoteală ca am lucrat vreo 3 luni in DRM si știu cum vine asta , nu tre’ sa fii vreun geniu  să-ți dai seama de ce nu se poate să ai filme foarte noi în Netflix.  Dacă filmul ruleaza in cinema , plm , mai greu sa-l vezi  pe “cablu”, streaming , spuneți-i cum vreti .  Ar fi ceva cu pay per view  de implementat,  și nu m-ar deranja , pentru ca fix asta e ceea ce caut. Un PPW decent (full HD , cu audio 5.1, multisubs ) , portabil .  Nu că am ceva cu cinematografele , dar să moara mama lu’ Stefan cel Mare , ca să merg la film, chiar și la cel mai apropiat cinematograf la 10 min distanta de mers pe jos, tot pierd 1 ora in plus,  bașca întors acasa pe la cine-știe-ce oră din noapte. Chiar nu am pofta de asta oridecateori vreau să vad un film. Plus să suport cine-știe-ce echipa de cocalari scuipători de semințe. Sigur, pot să merg la AFI +2h. Deci nu.

Dar , oricum altceva voiam să zic. Per total sunt puține chestii pe care să le văd. Sigur, dacă le aduni pe toate se strâng destule , dar asta nu înseamnă că sunt eu interesat să mă uit la ele.( Gen , seriale) . Puține filme merită să le revezi. Documentare…

Practic ,ce vreau să zic e că dacă mă pun cu burta pe el , într-o lună îl termin pe tot .Pentru că nu mă pun cu burta pe el, are sa-mi ia 2, maxim 3 luni , după care am să anulez abonamentul , o vreme , presupun , că de ce dracu să plătesc degeaba , la ceva ce nu folosesc. Ar deveni cam ca un al doilea abonament de cablu pentru mine. Nu am observat sa apară zilnic conținut nou. Poate apare la început de lună , dracu’ știe , dar ar trebui să fie substanțial.Cu  1 film , două si un documentar…nu se face primăvară. Presupun ca majoritatea românilor vor anula abonamentul după luna aia gratuită ca să dovedească clar că suntem o țară de săraci și nu vrem să platim pentru nimic și că vedem Lord Of The Rings: The Fellowship of the Rings la ProTV , gen spart in doua zile ,  trei ore fiecare jumatate , dar nu varianta extended, ci varianta scurtat si  umplut, indoit chiar , cu publicitate.

Eu vreau să semnalizez că  – Bă baieți , e bun , dar mai puneți, ca să mai pun și eu. Și nu , dpv. al conținutului nu ar trebui ca pe Netflix să-i coste semnificativ mai mult  dacă adaugă . Trebuie doar să mai platească niște agenți să  mai semneze niste contracte de DRM , spațiul de stocare e clar că nu e o problemă din moment ce orice site decent de torente  are o bibliotecă mai mare (e drept ca e shared hosting ). Va crește utilizarea benzii lor de net  dacă pun conținut mai mult, dar asta e și ideea, nu ? Să te uiți ca să plătești. Altfel ești ca orice șarlatan care vrea să ia bani pe nimic.

 

Că asta e șmecheria. Nu știu cum o fi  la alții ( in UK de exemplu intuiesc că e mai bine, că ai 1 milion de BBC-uri), dar în România n-ai la ce plm să te uiți. Niente , nada. După cum am spus , plătesc abonament la cablu degeaba. Mă rog se mai uita nevasta , copiii la desene, plm  , că dacă aș fi fost doar eu l-aș fi suspendat de mult, la fel cum am stat din 2003 până în 2010 fără televizor. Mă rog , într-un apartament cred ca am avut televizor prin  nu-mai-știu ce an , dar era să țină praf. Deci dacă vreau să vad un film, va fi sau Netflix , sau the free internet. Am mai luat de pe Amazon. Dar si la aia e un pic complicat din Romania. In plus nu e la fel de portabil ca netflix si daca nu ai deviceuri compatibile HDCP iti dau si ei calitate SD,  deci muie cu sorici. De bun simț e să plătești. Bunul simț nu convinge pe nimeni și totuși pe mine mă convinge calitatea.

Nu mai sunt atât de sărac încât să accept să ma uit la filme SD , la CAM-uri , la chestii de calitate slabă , sau encodate aiurea sau plm. Gen , downloadez un film “nou” , dau play si e ceva pornosag sau o vechitura cu nume schimbat pentru ratie , sa ma fac de ras la nevasta.  Da, pot plăti un film , pentru confortul de a-l vedea acasă, Full HD ,  BluRay  chestii d-ăstea. Și da , poate că se găsesc și BluRay-uri la downloadat , dar e cu planning familial  , ca să zic așa.  Pune la downloadat , mai înainte , ia-l pe urma vezi ca partenerului nu-i place și pula, mai stai încă 2 ore sa mai iei 20 de Giga (asta dacă ai net bun) , dacă mai ai poftă. Cu Netflix e simplu. Nu îți place? Stop. Back . Next. 1 minut. Fără planning.

Exclusivitatea vieții

Dar mai e ceva . Nu-mi spune că trebuie să-mi fac VPN , smart DNS și pula mea ca să vad o chestie care pentru zona mea geografica nu e valabilă. Că-mi bag pula și te dau pe mâna torrenților imediat. Și nu , nu sunt retardat și înțeleg conceptul , că am zis că am lucrat în DRM. Dar nu sunt de acord cu el.  Cu chestia asta numită exclusivitate.

Băi , da. Are sens cât filmul ruleaza la cinematografe să nu apară pe alte canale , ca e o industrie separată, care ar fi subminată , și-așa în țări ca a noastra nu se fac bani mulți la box office. Dar băi nene, cât timp rulează la  Cinema City, să zicem , eu pot să văd filmul și la  Cinema Patria , sau în alta parte. Că preiau toți drepturile , licența de distribuție de la același  distribuitor și cam în asta se traduce exclusivitatea și cam aici se opresc drepturile  exclusive. La distribuție , nu la difuzare, nu la access.

De ce pizda mă-sii, dacă un film e licențiat ProTV  să nu poata altcineva  să îl difuzeze. Și aici nu vorbesc de Antena 1, ci de medii diferite. Desi si televiziunile ar trebui sa poata concura si eu sa aleg acolo unde se reda la calitate mai buna, la publicitate mai putina si mai putin enervanta… Poate eu client îmi bag pula în ProTV-ul mă-sii , nu mă interesează , nu vreau să le plătesc mizeriile la cablu, nu vreau să le consum publicitatea care-mi sfidează inteligența și-mi întrerupe filmul după fiecare frază, ci vreau un contract onest prin care să plătesc o sumă de licențiere și să văd un film, serial , ce-o fi  – bun , în condiții decente și fără să fiu legat de un provider. Asta se cheamă monopol și îmi bag pula în el.

Comparativ , aceeași melodie cântată de aceeași Gigei, o pot cumpara  ( a se citi pot plăti licența și eventualele servicii ) de la diferite agenții și canale de distribuție , fie că vorbim de itunes, google play, și altele.  Spre exemplu HFA e una din cele mai mari agenții de DMR din SUA și au destule contracte exclusive cu publisheri sau artiști. Dar astea funcționeaza exclusiv într-o direcție și nu afectează clientul. Nu mă obligă nimeni să cumpar muzica lui Britney Spears de la ei , și doar dacă mai iau și 30 de secunde de publicitate la fiecare melodie + 1 kil de pește.

E la fel ca licențierea meciurilor de fotbal din campionatul intern și liga campionilor hai dinamo! pe care poți să le vezi doar pe anumite canale , fără opțiuni de PPW și pula mea, pentru că georgrafic  ești blocat la anumite canale, mai mult la anumiți operatori de cablu ( ar trebui sa fie o practică interzisă) , iar dacă n-ai abonament la ei , păi asta e , sugi pula, nu ți-ai dorit de-ajuns victoria . Motiv pentru care nu mă mai uit că și-așa sunt mizerii și pot să-mi sugă pula toți cabliștii că m-am eliberat și nu-mi pasă de mizeriile lor pe care aruncă aiurea sute de milioane de euro.

Deci ca să ne fie clar , atât timp cat accesul cetățeanului e limitat la informație  și condiționat de mizeriile mai sus descrise  , pe care le consider simplu japcă, consider că pirateria e ceva bun , că dacă nu s-ar fi întamplat , am fi fost toți sclavii  cabliștilor , ai canalelor tv mizerabile , și ai publicității retardate cu Stela Popescu , Arșinel și margarina Wiesana.

Pirateria a dus la apariția serviciilor de calitate , de tip itunes, google play , amazon , HBO Go și NETFLIX,  nu  bonhomia distribuitorilor de media. Dacă era după ei , eram toți niște sclaveți.

La fel cum Ad Block-ul a dus la un internet mai putin contagios.

E un pas în față spre mai bine. Mai trebuie.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments