La vârsta mea, cu copii și soție, să fiu iar homeless, ‘pă ce că și așa o ard în străinătatea amară, cum ar zice Guță, e un pic apăsător; cred că ăsta e cuvântul potrivit.
Un pic, gen stăteam chircit pe canapeaua din birou, aia care bine dracu’ că scap de ea, că a cam început să scârțâie după vreo 6 ani de futut și mă simțeam ca un melc în sala de operație, ce așteaptă să i se extirpeze cochilia. Ca un limax, mă, ați văzut melcii aia – de care zice soția că arată ca niște căcați – cam ca ăia mă simțeam.
Nu-i vorba că avem picioare reci cu privire la faptul că semnasem deja precontractul și că îmi părea / sau îmi pare vreo secundă rău după apartamentul ăsta . Oh nu, ăsta e un jeg, BINE DRACULUI că am scăpat de el și cu profit, nu simt nici cel mai mic atașament sau nostalgie specifice față de casa asta. Poate o să revin cu un articol pe temă.
Ocazie cu care vreau să spun “Merci, Eniko.”
Când îmi căutam apartament, eu nu prea știam ce e aia casă și acasă, că tot prin chirii îmi făcusem veacul de prin 2002 și aveam cam aceeași iubire față de București pe care o am și acuma. Aia pe care o resimte o prostituată față de client când ia la muie pe bani- dai din cap și din buze, înghiți și umpli geanta.
Și mai aveam colegi care își căutau casa perfectă sau ceva , că o ardeau cu lunile și anii în căutări .
Eniko a văzut o chestie funky ( Imi aduc aminte baia roșie din anunț ) într-o zonă unde avea nevoie, a negociat la sânge, probabil le-a dat alora cu forța mai mult decât au cerut și gata. Pac-pac, credit, cumpărat și mutat. Nu știu cât a durat dar mi s-au tot părut ca la vreo câteva zile lungi. Și-am întrebat-o, bănuitor, dacă e se simte ok să facă asta așa “pe negândite”. Cică da, că nu își cumpără locuință pentru toată viața, nici nu se vede locuind acolo prea mult. Ok, eu eram mai cinic decât acum atunci, dar mi-a dat ceață și, pentru că eu îi iau la ochi pe ăștia care par să fie mai deștepți ca mine la diferite chestii, am făcut aproape la fel. Aproape, că mie mi-a luat două luni. Nu că aveam în cap o anume casă, da’ io-s un pic mai aspru la negocieri, eu cumpăr dacă e ieftin, nu neapărat dacă îmi place, alea sunt emoții.
Nu aveam nevoie de casă atunci. Nici prea multi bani să îmi cumpăr “casa visurilor mele” și ce mai vedeți voi prin filme. Da’ prețurile scădeau, iar eu plăteam chirie ca prostu’. Și aveam un plan să mă mut de la firma unde lucram atunci, că așa am eu mereu. Planuri.
Am cumpărat jegul ăsta că era cel mai ieftin. Și l-aș fi cumpărat și mai ieftin dacă aș fi avut răbdare încă 2-3 luni. Dar nu mai puteam aștepta, că eu în cam 1-2 luni urma să îmi scriu demisia și pe urmă pula credit.
Și când zic jeg, băi nu exagerez. Cam așa arăta când l-am cumpărat.
Locuiau în el 10 persoane. Zic persoane, că oameni nu erau. Casa de vis, ce mai, avea tot ce trebuie.
Grajd era, zonă la dracu’ in pulă cu satelitul, la doar 20 de minute de metrou, apartament pe colț și bloc ne-izolat atunci, balcoane închise cu cornier, tâmplărie de lemn putred, câteva improvizații la curentul electric, ușile păreau că erau din ’77, chit că apartamentul era din ’84, parchetul era din ăla confecționat din linoleum și pereții văruiți în niște culori care te invitau să îți borăști în gură.
E bine măcar că și-au luat aia toată “mobila” din apartament, cu tot cu “Răpirea din serai” ( fără glumă) . Bine, au luat și din becuri și tot ce mai era necesar, aproape cum citisem eu că fac bucureștenii vero.
Home, sweet home. M-am mutat acolo cu scopul clar și unic să nu mai plătesc chirie . Și în câțiva ani, cu niste bănet, a început să arate ca acasă. Ca acasă la un sărac, da’ casă.
Mă săturasem să stau în chirie, nu din cauza condițiilor de căcat din București, ci condiționat de două principii simple.
Nu prea îmi vine să bag bani in casele atora să le modernizez.
Chiar dacă îmi vine, nu am voie să bag eu bormașina în pereții lor după bunul plac.
Ei bine, chiar și proprietar, în 7 ani cât am avut cotețul ăsta, nu am putut schimba restul locuitorilor din bloc și faptul în sine, că locuiau unii deasupra și alții în dreapta mea, la un perete distanță.
Si că unii sunt pur și simplu șobolani.
Si că atunci când își repară ăia de sus problemele din baie te pot inunda și pe tine de control.
Dar și când nu își repară te pot inunda repetat.
Tre’ să fii ușor deranjat psihic să te atașezi de așa ceva , de aia zic că de cotețul ăla mi se rupe pula, sper sincer să îi facă fericiți pe noii proprietari și pe copiii lor, s-a nimerit să fie o familie de tineri care chiar căutau in mod special să se mute în blocul ăsta, poate am eu pretenții exagrate, cine știe.
Dar cu toate astea mă macină faptul că am vândut o casă, că acum sunt pribeag prin străini și nu mai am unde mă întoarce. Un sentiment fals, casa de la țară e tot acolo, părinții mei mă așteaptă oricând , dar o casă în acte a mea, o casă care să spună : uite, coaie, ce realizări am și eu pe lumea asta, o casă – pe care nu mi-a dat-o tata, sau taica Ceaușescu, ci muncită de mine, e ceva. Sau așa îmi pare mie, un om simplu, navetist de la țară.
Soția, pe de altă parte, e ok; normal că e, banii au intrat în contul ei, lol.
Sunt chiar curios, dacă ăștia care ați mai vândut proprietăți ați avut vreodată o senzație vagă că nu faceți ce trebuie, că nu e bine să n-ai casă, etc.
Simt o mâncărime să îmi cumpăr alta mâine, iar ziua nu e departe, însă nu-i ce ați putea crede. Momentan tot pribeag, tot homeless. De la 14 ani.
O casă în care să locuiesc, cine știe, poate la anul , pe la sfârșit, poate dacă am bulan. Poate.
Ce înseamnă să fii homeless.
Nu, nici o greata. Am vandut 3, a 4a are planuri pe cincinal daca se aliniaza astrele cum trebuie. Pana la urma tot intrun pat dormi 🙂 Doar ai alti vecini. E ca la un nou loc de munca. Si sunt sigur ca ai fi vrut sa faci unele lucruri altfel, iar acum poti, in noua casa, cand o fi.
Văd că erai “vecin” cu mine și în București (eu fiind pe lângă Parcul Morarilor), o aruncătură de băț, cum era și până în Drăgășani..
Da că la mine in neam legea spune că pământul si casele se înmulțesc și se lasă la urmași și am auzit asta de când m-am născut. Și deși toate semnele arătau că am dreptate și fac ce trebuie parcă era o mână nevăzută care mă apuca de spate și mă scutura să revin pe calea cea dreaptă. Așa că am lasat-o pe soție cu împuternicire, chit că era doar casa mea de dinainte să ne cunoaștem, i-am zis prețul și am plecat in voiaj. A rezolvat-o în două săptămâni. Și acum când ma gândesc am regrete deși banii ăia… Read more »
pai daca te consoleaza cu ceva, nici casa asta nu era in acte a ta inteleg, deci esti homeless de ani buni. :)) Lasa, lumea e casa ta. Pe vremuri, era asa cu vai casa mea, dar acum: -urmasii o apuca care incotro si apreciaza cash-ul sa scape de vanzare. -te muti si tu care incotro si nu vrei sa fii legat -pretentiile legate de casa se schimba si in loc sa renovezi, poti sa te si muti… -pe vremuri casa era o chestie in care investeai efort, acum o cumperi direct, ba tu barem ai renovat-o, multi o cauta… Read more »
@kd : Mnu prea as fi vrut sa fac nimic diferit. Ca nu merita investitia. Orice super-upgrade se trecea la pierderi :). as fi vrut sa fac ceva imbunatatiri pe scara, ca aia nu se trecea la pierderi, dar m-am uitat putin in jur si m-am razgandit. Văd că erai “vecin” cu mine și în București (eu fiind pe lângă Parcul Morarilor) Foarte posibil, eu nu am cunoscut nici macar toti vecinii din bloc. Da că la mine in neam legea spune că pământul si casele se înmulțesc și se lasă la urmași și am auzit asta de când m-am… Read more »
Pai nu cash asa, cash investit. Inclusiv in case. :)) ideea e ca nu il dai cu “e in familia noastra de generatii, aici sa stai, nu il vinzi, nu il inchiriezi, dar e al tau”. La genul asta de cash ma refeream.
Dimpotriva, sa iei casa renovata e de sarac. Ca au ales altii pt tine mobila, culoarea etc si te multumesti cu ce o fi, sa fie traibil. Si iti vand la second hand asta. Asa sa alegi tu te costa mult, plus lucratorii, plus nervi. Daaar la sfarsit ai ce ai vrut tu. 🙂
Daca nu era locul unde te vei fi simtit acasa, n-are de ce sa-ti lipseasca. Poate urmatoarea o sa fie. Ca la femei.