Managementul încălzirii cu Hive

Am Hive acasă ceea ce nu vă recomand nici vouă.

Produsul în sine e OK, mai bun decât un termostat clasic cu roată, sau unul la care setezi direct de pe tastatură un program de încălzire.

E bun pentru că permite controlul de la distanță cu aplicația lor, pentru că bateriile termostatului de ambianță central țin la vreun an așa ( dacă-s duraceles), pentru că funcțiile de setare a parametrilor includ posibilitatea copierii unei zile, pentru că controllerul montat la centrală are funcție separată pentru încălzire apă caldă , să-i faci program și ălia – ce mai, DIN PUNCTUL ĂSTA de vedere, nu e rău.

Problema e că fac pushing ( nu că oferă, aia e normal, dar fac pushing agresiv) cu pachetul lor de functionalități avansate de managementul încălzirii ca să le plătești abonament anual, vor musai să achiesezi la soluția lor software as a service.

Eu nu am cumpărat soluția asta ”că așa am vrut eu” – nu. Eu am vrut soluția de la Viessmann, dar aia e așa de proastă că a fost retrasă de vreo două ori de pe piață de producător. Alternativ aș fi vrut o soluție de la Honeywell, sau Danfoss , dar nu, că nu instalez eu ce vreau eu, instalez ce știu/ vor compania care instalează centrala, altfel descurcă-te tu prostea și montează ce vrei ( îți mai dă pulea garanție la boilerul de gaz – la ansamblu în sine), sau caută un instalator autorizat care știe soluția pe care o vrei tu, iar dacă nu găsești, ia pula, na.

Bine, nici nu m-am dat de ceasul morții cu asta, că pot să îmi montez eu acum Honeywell dacă vreau. Dar a mers.

Soluția permite montarea de 6 zone de încălzire, din care eu folosesc 4 , 1 cu termostatul de ambianță și 3 robineți termostatici de calorifere, mai am unu și nu știu unde să-l pun, că momentan nu este nevoie.

După treaba asta și încă două lucrari am auzit-o și eu pe soție că este mulțumită.

În sfârșit casa se încălzește corect și confortul îl egalează, cred că îl depășește din unele puncte de vedere pe cel al casei din România .

Iar introducerea sistemului Hive nu a costat așa de mult în economia casei. 180 de lire termostatul și 60 de lire fiecare termostat adițional.

Pentru fiecare termostat poți seta un program zilier pe ore.

Sau pe intervale mai largi pe care ți le definești tu. Eu folosesc un sistem mai simplu de “pe ore”, că nu avem nevoie de variații de temperatură la fiecare oră.

Noaptea până la ora de trezire e OK să scadă puțin temperatura ca să te tragă la somn. Între 6-8 dimineața trebuie să crească un pic, să te trezești cu căldurică. Pe timpul zilei poate să scadă din nou ( 21 de grade nu sunt sub pragul nostru de confort totuși ) , iar seara înainte de duș și ce mai e, iar 1-2 grade in sus. Dar nu contează astea, sunt preferințe personale.

Sistemul este setat că dacă termostatul principal a oprit încălzirea pentru că în camera pe care o monitorizează el e temperatura suficientă, dar un calorifer din altă cameră urlă că lui îi este frig, declanșează din nou pornirea centralei ( poți alege dacă vrei că situația asta să declanșeze un eveniment sau nu ) până când se reglează temperatura la valva respectivă.

Motiv pentru care nu e indicat să ai termostatul principal, care nu are valvă pe vreun calorifer, montat într-o cameră unde ai ȘI valve termostatice hive pe calorifere, pentru că pe lângă redundanță, dacă setezi temperatura pe termostatul de ambianță mai mare decât pe radiator o să meargă căldura în casă continuu, că nu va ajunge in veci in camera aia la cât ai pus tu termostatul. Fie pui termostatul de ambianță in cea mai rece camera , fie sacrifici un pic acuratețea temperaturii din camera aceea, dacă nu ai o valvă termostatată pe calorifere. Eu am , dar în camera aceea am termostat din ăla mecanic cu 1,2,3..6 și este atent setat ( o laie ) la 4 ca să nu se facă iad in sufragerie.

Controlul temperaturii se poate face și manual. Poți să alegi să închizi tot – intră un program de protecție la 12 grade , sau poți să pui Holiday Mode și îți setezi tu temperatura de protecție.

Termostatul poate fi setat să pregătească camera la temperatura setată de tine în avans, pe sistemul ”să fie gata până la ora X”. Anume dacă pleci la muncă sau ceva. Își calculează el ce trebuie să facă ca să ajungă cu casa la temperatura respectiva la ora respectiva. Programul menționat mai sus nu funcționează așa, ci începe noul regim de încălzire la ora dată și ce rezultă din asta e un regim tranzitoriu și un histerezis influențate de temperatura de afară, izolația și inerția termică ale casei..

Acest program de pregătire a casei până la ora X, NU funcționează cu termostate de radiator , că i se pare prea complex să calculeze ce are nevoie, în condițiile astea. Nici lui Hive nu i-a plăcut matematica, ce să faci .

Mai are un sistem de jurnalizare a intervalelor de încălzire și calculul costului / economisirii despre care nu știu nimic, că nu îl folosesc. Dacă rostesc expresia “economie la căldură” în casă risc să fiu eviscerat de sotie.

Pentru a putea fi comandat de la distanță are nevoie să fie legat la internet și mai are nevoie de o unitate , care se numește generic ”hub” ( s-ar putea să aibă alt nume) și care este un pătrat de plastic cu niste electronică in el și un adaptor de curent, pe care îl conectezi în rețeaua de wireless de 2.4 GHz . Dacă îți pică netul , dar ai apucat să îl setezi , nu trebuie să îți faci griji, că el continuă să facă ce e setat, cu excepția cazului în care vrei să îl controlezi și nu ești acasă să o faci manual. Atunci aia e. Altfel, atât termostatul de ambianță cât și cele de calorifere au și controale manuale. Că doar eu am aplicație pe telefon , in timp ce soția umblă pe la botoane și îmi strică cincinalul încălzirii. Nu e că nu ar putea instala, e că le interesează doar să meargă. Eu sunt fochistul responsabil și aia e.

Poate fi spart de pe internet și să te trezești cu casa iad sau înghețată?

Cred că da.

Dacă ești foarte îngrijorat de acest aspect, ia-ți un termostat din ăla cu roată și fără internet în el.

De ce nu îl recomand:

Pentru că NU are acuratețea cea mai mare – cele de la Honeywell sunt mai bune, de exemplu, iar din ce am auzit , cele de la Google – Nest, au acuratețea și mai mare, că au, ultimele modele, și AI in ele, cu care să învețe.

În ceea ce privește , pentru că regimul de funcționare setat de mine baleiază între 2-3 grade când sunt acasă si sunt plecat rar și intervale lungi , nu mă deranjează micile inexactități de grad / juma’ de grad.

Nu am vrut Nest penteu că sunt sătul de datele mele la Google. Ajunge, să mai ia și alții. Și pentru că nu sunt interesat să învețe AI-ul lor casa mea. Lasă. Sau să o controleze.

Termostatul ăsta de la Hive e compatibil cu comenzi vocale din Google home și Alexa pe care nu le folosesc. Nici nu știu cum și nu mă interesează.

De asemenea are o funcție de geolocație, să vadă el când am plecat eu de acasă și să oprească căldură, dacă am uitat eu. Pe care nu o folosesc. Lasă să nu mă geolocheze ei.

Asta e tot.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments